Zijn er andere – externe – partijen waar deze initiatiefgroep van zou kunnen profiteren?

Een van de belangrijkste vragen is welke externe partijen van belang zouden kunnen zijn bij het initiatief. Vaak weten de bestuurders van Dorpsbelangen wel wie dit zouden kunnen zijn – van bank tot Waterschap, van Stichting Oude Groninger Kerken tot stichting Doen. Toch is het ook op dit punt raadzaam om te overleggen over de wijdere cirkels rondom een project. Wie moet je aanschieten bij de Provincie? Is contact met ProRail niet belangrijk? Waar raakt dit project aan de belangen van het Waterschap?

Geef als gemeentelijk medewerker niet alleen advies over welke lokale, regionale, provinciale of landelijke partijen van belang zouden kunnen zijn, maar neem met de initiatiefnemers binnen Dorpsbelangen door hoe het speelveld eruit ziet. Wie zijn de belangrijkste spelers bij een project zoals zij die voor ogen hebben? Welke namen, voorwaarden en procedures horen hierbij? Neem ze mee naar partners als provincie, waterschappen als daar aanleiding toe is en de drempel te hoog blijkt te zijn.

Bijvoorbeeld in:

t Zandt

In ’t Zandt werkte Dorpsbelangen in 2015 bijvoorbeeld bij het schrijven van de toekomstvisie niet alleen met de de gemeente Loppersum samen, maar ook met de stichting Welzijn & Dienstverlening en de Woongroep Marenland. Die twee laatste instanties waren van cruciaal belang voor de toekomst van het dorp – vond ook Dorpsbelangen, na de eerste gesprekken met de gemeentemedewerker. In de toekomstvisie – ’t Zandt op de kaart – werden acht kernthema’s aangemerkt en belangrijke vragen aangeroerd. Wat te doen met vergrijzing en krimp, was bijvoorbeeld een van de kernvragen. Wat te doen met de karakteristieke panden van het dorp die door de gasbevingen zijn beschadigd?

Uiteindelijk werd op basis van dit plan een ruim bedrag beschikbaar gesteld door provincie, het rijk en de Dialoogtafel, waarvan de herinrichting van het dorp en tal van andere projecten konden worden gerealiseerd.

Mogelijke partners – de belangrijkste vragen

Om samen te werken moet je proberen te begrijpen wat je partners – instellingen, overheden, bedrijven, individuen – voor doelstellingen, mogelijkheden en belangen hebben. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Komen (delen) van hun doelgroep overeen met die van het dorp en zijn bewoners?
  • Wat is het belangrijkste doel van deze instelling of dit bedrijf?
  • Wat zijn de nevendoelen?
  • Wat zouden ze graag nog willen?
  • Hebben ze een plan, een toekomstvisie, een strategie?
  • Wat missen deze partners eigenlijk nog?
  • Wat is hun zwakke punt?
  • Wat zijn de problemen waar ze tegenop lopen?
  • Hoe zou dit dorpsinitiatief daar een positieve rol in kunnen vervullen?