Hoe werkt ADA?

Wat is ADA?

De Actieve Dorpen Aanpak is een online stappenplan waarmee je dorpsprojecten kunt bedenken, plannen en uitwerken. Met tal van inspirerende voorbeelden van Groningse dorpsprojecten. Hoe kun je je dorp verbeteren, versterken of verfraaien? Hoe ondersteun je actieve dorpsbewoners? Hoe vraag je subsidie aan? ADA wijst je de weg.


Hoe werkt ADA?

Image

ADA homepage

Linksboven vind je een menu, met daarin alle mogelijkheden die deze site biedt. Je kunt ook naar beneden scrollen en kijken wat er hier allemaal te vinden is: van een inspirerende kaart met dorpsprojecten tot vijf thema's, van downloads tot een contactpagina. Helemaal onderaan elke pagina – in de footer – vind je datzelfde menu terug.


Kern: stappenplan

Image

Keuzemenu1 ADA-stappenplan

Kern van de site is natuurlijk het ADA-stappenplan waarmee je start door op Begin met ADA te klikken. Daarmee kom je bij een eerste keuze: ben je een bewoner van een dorp, ben je betrokken bij een dorpsvereniging of ben je een ambtenaar, politicus of andersoortige professional die in Groningen samenwerkt met dorpen?


In drie stappen bij de juiste informatie

Image

ADA bewoner eerste menu

Bij de volgende stap kies je hoever je met je project bent: is het nog maar een idee, is het al een plan aan het worden of ben je al toe aan de uitvoering van je project? Je kiest een relevante vraag en vanaf daar kun je steeds verder lezen en klikken. Wil je alles op je gemak nog eens nalezen, dan kan dat ook door naar de pagina Downloads te gaan (o.a. te vinden in het menu) en jouw stappenplan te downloaden.

Image

ADA stappenplan tekst

Dorpsprojectenkaart

Image

Dorpenpagina screenshot

Je kunt inspiratie en ideeën opdoen door op de dorpsprojectenkaart te klikken of een van de vijf thema’s te selecteren. Meld zelf een initiatief aan als je nog iets mist, met de oranje knop 'meld een project aan’ (die ook bij alle projectenpagina's staat). Klik op een van de dorpenmarkers en de kaart laat zien wat voor initiatief hier werd uitgevoerd. Klik op de kop en je komt bij de betreffende pagina met meer informatie over dit project.

Image

Dorpsinitiatief – Sauwerd Supermarkt

Dorpsinitiatieven

Lees hoe dorpsbewoners, -verenigingen, gemeentes en andere betrokkenen dit project hebben aangepakt. Je kunt ook altijd doorklikken naar achtergrondartikelen over het betreffende initiatief.

Image

ADA Dorpspagina links en steekwoorden

Steekwoorden

Image

ADA steekwoord burgerinitiatief

Wil je nog meer informatie, klik dan op een ‘steekwoord’ en zie wat er bijvoorbeeld achter een term als ‘burgerinitiatief’ schuilgaat. Eronder staan de ADA- en projectenpagina's waar dit steekwoord nog meer een belangrijke rol speelt.


Dorpenpagina's

Wil je zien wat er nog meer in een dorp gebeurt? Klik dan op de naam van het dorp in een dorpsprojectenpagina en zie wat er allemaal voor dorpsinitiatieven zijn in – bijvoorbeeld – Westeremden. 

Image

ADA dorpenpagina Westermden2