Wat gaan we doen als het project echt klaar is?

De moestuin is aangelegd, de coöperatieve supermarkt is ingericht, het dorpshuis kan worden opgeleverd. Het feest kan beginnen. Of moet dat later? Of al eerder, als het dak van het dorpshuis klaar is, of de eerste planten in de moestuin worden gezet? Wanneer is een project eigenlijk afgerond?

Denk daar niet te licht over. Het lijkt een detail, zo’n officieel openingsmoment, maar er hangt heel veel van af. Je probeert namelijk een soort gezamenlijkheid te eren en te creëren. Je wilt laten zien aan het hele dorp én aan de buitenwereld dat deze gemeenschap iets collectiefs voor elkaar heeft gekregen. En dat is een moment om even stil bij te blijven staan – niet alleen met de vrijwilligers – maar ook met de niet-actieven.

Natuurlijk is dit een zeer geschikt moment om iedereen te bedanken en de initiatiefnemers, de partners en vooral de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. En met elkaar in contact te brengen. Schep daar dus ruimte voor – zowel fysiek als in tijd. Even een lintje doorknippen, applaus en we zien elkaar wel weer, is een gemiste mogelijkheid om iets te vieren dat meer is dan een gereedgekomen project.

Bovendien is dit ook het moment waarop je je project aan de rest van de wereld kunt laten zien, via de media. Nodig de lokale, regionale en – waarom ook niet – de landelijke pers uit, laat foto’s nemen die je in de Dorpskrant en op de Facebookpagina kan zetten en verspreidt een persbericht voor én na de opening. Maak iets van je opening.

Bijvoorbeeld in:

Schouwerzijl

Nadat vrijwilligers in Schouwerzijl een boomgaard hadden opgezet, op de plek van een verwaarloosd bosje bij de haven, werd groot feest gevierd. Toenmalig burgemeester Koos Wiersma van De Marne tekende officieel de gebruikersovereenkomst voor de grond waarop de Mouskerij is gevestigd. Als beloning kreeg hij een appeltaart uit de ‘appeltaartmachine’, die een van de initiatiefnemers, Gerard Gosen, speciaal voor die gelegenheid in elkaar had gezet. Met elkaar was het een zeer feestelijke gelegenheid die bij de inwoners van Schouwerzijl nog lang in het geheugen gegrifd staat.

Het initiatief van de bewoners van Schouwerzijl won de Duurzame Dorpenprijs. Naast de boomgaard bestaat de Mouskerij overigens ook nog uit een groentetuin en een speelbos voor de kleintjes. Meer over dit dorpsproject

Wat te doen om voorzieningen in je dorp te behouden?

  • Doe gedegen onderzoek naar de vraag naar voorzieningen. Wie zijn je doelgroepen? Wat willen ze?
  • Vergelijk het aanbod met het aanbod in de wijde omgeving. Wat is je unieke positie?
  • Staar je niet blind op standaardoplossingen. Waarom een supermarkt als een dorpswinkel ook goed is.
  • Sta open voor ontwikkelingen uit onverwachte hoek. Waarom geen winkel in een veelbezochte boerderij?
  • Liever een vakbekwame winkelier dan een depothouder van allerlei diensten.
  • Combineer functies en voorzieningen: Waarom kan de distributie van de stomerij niet bij de benzinepomp?