Schouwerzielster Mouskerij: boomgaard, dorpsmoestuin en speelbos dankzij vrijwilligers

Schouwerzijl plaatsnaambord

In een jaar tijd toverde een groep dorpsvrijwilligers een verwaarloosd bosje bij de haven van Schouwerzijl om tot een boomgaard, moestuin en kinderspeelbos voor het hele dorp. Kinderen van het dorp hielpen mee bij het kinderspeelbos. En de gemeente De Marne ondersteunde het plan met adviezen en hielp bij het snoeien en knotten van de bomen. Sinds 2015 is de ‘Mouskerij’ een veelbezochte plek in het dorp.

Met de opening op 5 september 2015 kwam de wens van veel dorpsbewoners: een levendige historische groenplek waarvandaan je uitzicht hebt over het land en het Reitdiep. Tijdens de opening ondertekende de burgemeester de gebruikersovereenkomst voor de grond waarop de Mouskerij gevestigd is. De Schouwerzielster Mouskerij won vervolgens de Duurzame Dorpenprijs van de Natuur en Milieufederatie, Roeg en Roem, provincie Groningen en de vereniging Groninger Dorpen. Dankzij deze prijs en de inzet van veel vrijwilligers is de Mouskerij een groot succes geworden.

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen rooiden vrijwilligers het bosje – zagen, hakken, snoeien, sjouwen, spitten – en lieten de grond eerst tot rust komen. Op 21 maart 2015, tijdens de boomplantdag, werden vervolgens fruitbomen van een plaatselijke biologische kwekerij geplant, zoals de Eenrummer peer en Groninger Kroon. De moestuin kreeg daarna een mooie beschutte plek achter de takkenril. Een zithoek met vuurplaats en een handpomp maken de tuin compleet. De kinderen hielpen mee met het kinderspeelbos.

Bekijk vooral ook de door ons (Groninger Dorpen) ontwikkelde mini-documentaire hierover: Schouwerzijl.