Moet de dorps- of toekomstvisie worden geactualiseerd of aangescherpt?

Een dorps- of toekomstvisie moet regelmatig aangescherpt worden. Nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan, zeker in een provincie als Groningen waar de bevings- en versterkingsproblematiek veel deining veroorzaakt en waar de zoektocht naar nieuwe, duurzame energiebronnen de toekomst van het landschap danig aan het veranderen is. Maar hoe doe je dat? En wanneer?

Externe oorzaken kunnen de dorpsvereniging en de dorpelingen aan het denken en schrijven zetten. Bijvoorbeeld een gemeentelijke herindeling, regionale samenwerking of wetswijzigingen. In Bad Nieuweschans werd bijvoorbeeld de Dorpsvisie al in een vroeg stadium – het was een pilot – gereed gemaakt voor de nieuwe Omgevingswet. En bij buurdorpen Zandeweer, Doodstil en Eppenhuizen was het de gemeente die vroeg om een gezamenlijk aanspreekpunt in de dorpen op te richten. Daarop kwamen actieve dorpsbewoners in het geweer, bezochten verschillende verenigingen en hielpen bij het formuleren van een dorpsvisie die in juli 2018 in dorpshuis het Klokhoes kon worden gepresenteerd. De drie dorpen konden weer naar de toekomst kijken – maar nu gezamenlijk – en gemeentes en andere instanties hadden een aanspreekpunt.

Bijvoorbeeld in:

Loppersum

De Vereniging Dorpsbelangen Loppersum (VDL) was bijvoorbeeld lange tijd een gezellige activiteitenvereniging die enkele vergaderingen per jaar hield en feesten ondersteunde. Maar toen de gasbevingen het dorp in hun greep kregen, besloot de vereniging een andere rol te gaan spelen. Er werd daarom een nieuwe dorpsvisie opgesteld, samen met het Leefbaarheidsfonds, en er werd actiever samengewerkt met andere verenigingen. Ook hoefden burgers geen lidmaatschapsgeld meer te betalen en werden dorpelingen gestimuleerd om mee te doen en te denken. De moeizame verhouding die de vereniging lange tijd had met de gemeente (destijds Loppersum), werd omgezet in een positievere, ondersteunende samenwerkingsvorm.

Een voorbeeld van een dorpsvisie of -manifest

Vragen die in een dorps/gebiedsvisie/manifest thuishoren:

  • Hoe is het dorp ontstaan, gegroeid, geworden wat het nu is?
  • Wat maakt het dorp krachtig?
  • Wat maakt het dorp kwetsbaar?
  • Wat willen we als dorp bereiken in de nabije toekomst?
  • Hoe denken we dit te kunnen realiseren?
  • Wat waarderen we aan de huidige gemeente?
  • Wat waarderen we men minder aan de huidige gemeente?
  • Wat wil het dorp de gemeente meegeven?
  • Hoe is deze visie tot stand gekomen?