Bij welke bestaande plannen en visies past ons initiatief?
Niemand is een eiland en dat geldt zeker voor dorpen en hun bewoners. Als bewoner van een Gronings dorp maak je deel uit van allerlei groepjes, clubjes en structuren – soms zonder dat je daar heel erg bewust van bent. Ook jullie initiatief om je buurt, dorp of gebied te verbeteren heeft vaak iets te maken met grotere zienswijzen, structuren en schema’s, zoals dorps- en gebiedsvisies van Dorpsbelangen en de toekomstplannen van instituten, gemeentes, de provincie en soms zelfs het Rijk. Niet elk initiatief zal met dat soort organisaties en plannen te maken krijgen, maar vaak is dat wel het geval: jullie initiatief zal invloed hebben en allerlei andere belangen raken. In dit hoofdstuk gaan we daarom in op de vraag hoe jullie initiatief het beste kan worden ingepast in de grotere beleidsplannen en -structuren.
Het eerste wat je nodig hebt om je eigen initiatief in grotere verbanden te zien, is een overzicht van de belangrijkste plannen en visies in en rond je buurt, dorp of gebied. Google op ‘Toekomstvisie’ of ‘Dorpsvisie’ en de naam van je dorp en je krijgt al een mooi overzicht van de verschillende visies die eerder opgesteld zijn.
Bedenk daarbij met welke instanties en instellingen jullie allemaal in de nabije toekomst te maken zullen krijgen als je je initiatief verder gaat ontwikkelen tot een project. Wie is al bezig op dit gebied? Van wie zul je toestemming moeten krijgen om je project uit te voeren? Welk instituut deelt de lakens uit op dit terrein? Bij wie kun je financiële ondersteuning vragen? Welke instelling is de spil in het netwerk?
Bijvoorbeeld in:
Veur Mekoar is een burgerinitiatief uit Roodeschool dat hulpvraag en -aanbod bij elkaar wil brengen. Het initiatief sloot daarmee aan bij Veur Mekoar Eemsmond van deze voormalige gemeente (nu Hoogeland). Door duidelijk te maken wat er aan hulp geboden kan worden probeert deze organisatie hulpvragenden over een drempel te helpen.
Met welke visies en plannen kun je te maken krijgen?
- Dorpsvisies (vaak ook toekomstvisie geheten): plannen die vanuit het dorp – soms met hulp van gemeentes, Groninger Dorpen of andere professionele organisaties– tot stand zijn gekomen en die laten zien wat de identiteit is van een dorp, wat de zwakke en sterke punten zijn, wat de dorpsbewoners willen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, leven en ondernemen, vervoer en verkeer, natuur en omgeving, leefbaarheid, zorg en energie en wat hun prioriteiten zijn. Voorbeeld: Tjuchem: Dorp met een visie 2017-2027
- Gebiedsplannen: plannen die vaak door gemeentes zijn opgesteld en die vaak over de toekomst van een groter gebied gaan. Voorbeeld: De gebiedsvisie Middag-Humsterland of die van ’t Zandt (’t Zandt op de kaart).
- Provinciale plannen en visies, meestal uitgewerkt op gebiedsoverstijgende thema’s zoals over natuur, ruimte, wonen, vervoer, toerisme en recreatie, energie, educatie en cultuur. De provincie Groningen heeft een hele reeks van dit soort plannen en toekomstvisies.
- Plannen van instellingen als Landschapsbeheer, stichting het Groninger Landschap en Staatsbosbeheer, waterschappen als Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, erfgoedbeheerders als Erfgoedpartners en de stichting Groninger kerken, vervoersbedrijven als Arriva, NS en qbuzz en het OV Bureau Groningen, etcetera. (De toekomstplannen staan vaak in de jaarverslagen, evenals namen van – plaatselijke – beleidsmedewerkers, adressen en mailadressen, etcetera.).
- Toekomstplannen van derden, zoals het Nationaal Programma Groningen dat in 2020 onder de titel Toukomst ideeën zocht voor de ruim 100 miljoen euro die beschikbaar was gesteld door de Nederlandse overheid.