Elk dorpsproject, hoe klein ook, is een samenwerkingsproject. Elke dorpsmoestuin heeft directe buren, heeft een toegangsweg, heeft vrijwilligers en allerhande ondersteuning nodig en maakt onderdeel uit van het dorp en de gemeente. Probeer dus het netwerk rondom het nieuwe project zo goed mogelijk in kaart te brengen. Maar hoe doe je dat?
Deze vraag zal allereerst moeten worden beantwoord door de initiatiefnemers zelf: met wie denken ze te maken te krijgen bij de uitvoer en de exploitatie van hun project? Je kunt vervolgens aanbieden om naar deze schets van belangen en connecties te kijken en waar mogelijk aan te vullen. Een dorpencoördinator of gebiedsregisseur zal, bij voldoende ervaring, ook weten welke connecties eventueel problematisch zouden kunnen worden.
De belangrijkste eerste vraag is natuurlijk voor welke bewoners en bewonersgroepen dit project precies bestemd is. (En waarom?) En welke bewoners, omwonenden, buurt- en streekgenoten hier eventueel door kunnen worden benadeeld.
Voorkomen is beter dan genezen, geldt niet alleen voor de zorg, ook voor gemeentes. Weet wat er speelt, welke groepen er allemaal van belang zijn, hoe het netwerk in elkaar zit en waar de eventuele conflictpunten liggen.