Wat is de positie van Dorpsbelangen binnen het dorp?

Een belangrijke vraag bij de omgang met Dorpsbelangen is welk deel van het dorp de vereniging of coöperatie vertegenwoordigt. Een vereniging heeft nu eenmaal leden en lang niet alle dorpsbewoners willen lid zijn en betalen voor dit lidmaatschap. Vooral bij grotere dorpen is het aantal leden van de Dorpsbelangenvereniging vaak maar een klein percentage van het totale aantal dorpsbewoners. Hoe moet je daarmee omgaan als gemeente als Dorpsbelangen met een nieuw initiatief op de proppen komt?

Probeer in ieder geval in te schatten hoe er tegen de vereniging Dorpsbelangen aangekeken wordt in het dorp. Is het een geliefde vereniging waarvan de meeste dorpsbewoners vinden dat ze prima werk doen en het dorp ondersteunen of smeulen er conflicten onder de oppervlakte? Probeer daar achter te komen, voordat je de volgende stappen zet. Met dat kleine onderzoek kun je conflicten en problemen voorkomen. 

Bijvoorbeeld in:

Warffum

In Warffum wilde de gemeente Het Hogeland bijvoorbeeld een doorgaande weg herinrichten en vroeg Dorpsbelangen daarvoor een werkgroep samen te stellen. Maar toen het herinrichtingsplan werd gepubliceerd stak er een onverwacht fel protest de kop op vanuit de straatbewoners: ze zouden te weinig gehoord zijn en waren het niet eens met de voorstellen. Daarop besloot de gemeente met deze groep bewoners in gesprek te gaan. Dat betekende wel dat de planning in het gedrang kwam: een subsidiebedrag van enkele honderdduizenden euro’s moest immers voor het einde van het jaar worden uitgegeven.

Aan dit voorbeeld is te zien dat het wel degelijk van belang is om te weten in hoeverre Dorpsbelangen het dorp vertegenwoordigd en in staat is de zorgen en ideeën van het grootste deel van de bewoners te verzamelen en te kanaliseren. Liever nog een extra rondje gemaakt door het dorp, een extra vergadering belegd, dan kostbare tijd, energie en financiële ondersteuning van de gemeente in de waagschaal te leggen.

Dorpsbelangen, dorpscoöperaties, dorpsnetwerken, dorpsraden, dorpsbedrijven

Meestal is Dorpsbelangen een vereniging waar dorpsbewoners lid van moeten zijn, soms is het een netwerkorganisatie (zoals in Den Andel), soms een dorpscoöperatie (zoals Het Lint Verbindt in Slochteren, Froombosch en Schildwolde) en soms is er zelfs sprake van een gebiedscoöperatie zoals in het Westerkwartier. Soms zijn er twee dorpsverenigingen in het dorp, zoals in Grijpskerk (die nu overwegen te fuseren).   

Welke vorm of naam Dorpsbelangen (DB) ook heeft, meestal is het doel hetzelfde, namelijk een mengeling van de volgende functies:      

  • DB is een vertegenwoordiger voor het dorp naar gemeentes, provincie en andere instanties.
  • DB is een adviseur en kennisdeler door allerhande informatie door te sluizen naar dorpsbewoners en groepen.
  • DB is een verbinder voor verschillende groepen in en buiten het dorp.
  • DB is aanjager voor activiteiten binnen het dorp.