Hoe is je relatie met Dorpsbelangen?

De vereniging Dorpsbelangen is voor gemeentes vaak het eerste aanspreekpunt in het dorp. Meestal is Dorpsbelangen een vereniging waar dorpsbewoners lid van moeten zijn, soms is het een netwerkorganisatie (zoals in Den Andel), soms een dorpscoöperatie (zoals ‘Het Lint Verbindt’ in Slochteren, Froombosch en Schildwolde).

Welke vorm Dorpsbelangen ook heeft, de vraag is altijd: wat kun je het beste doen als zo’n vereniging, stichting of coöperatie een initiatief bedenkt om het dorp te verbeteren, te versterken of te verfraaien? Anders dan bij een groepje dorpsbewoners dat spontaan opstaat om een plan tot uitvoering te brengen, heb je bij Dorpsbelangen vaak te maken met redelijk doorgewinterde bestuurders. Ze weten vaak wel hoe je een plan opstelt, hoe je vrijwilligers aantrekt, hoe je subsidie en vergunningen aanvraagt en wie ze bij gemeente of provincie moeten aanschieten om dingen voor elkaar te krijgen.

Vaak zijn het ervaren bestuurders bij Dorpsbelangen, maar niet altijd. Als de vereniging nieuw is, een andere vorm heeft aangenomen of een nieuw bestuur heeft gekregen – bijvoorbeeld na een conflict – dan is kennis en ervaring schaars. Probeer dus in te schatten als gemeentemedewerker, dorpen- of gebiedscoördinator hoe ervaren het bestuur van Dorpsbelangen en de daaruit voortvloeiende projectgroep is en wat de ambities zijn.     

Probeer dus een goede verstandhouding te onderhouden en probeer vooral om bij te houden hoe Dorpsbelangen zich ontwikkelt, wie er aan het roer staan en wat de ambities zijn.

Bijvoorbeeld in:

Loppersum

De Vereniging Dorpsbelangen Loppersum (VDL) was bijvoorbeeld lange tijd een gemoedelijke activiteitenvereniging die enkele vergaderingen per jaar hield en feesten ondersteunde. Maar toen de gasbevingen het dorp deed sidderen, besloot de vereniging een andere rol te gaan spelen. Er werd een dorpsvisie opgesteld, samen met Groninger Dorpen en met middelen van het Loket Levende Dorpen. Ook werd besloten actiever samen te werken met andere verenigingen. Ook hoefden burgers geen lidmaatschapsgeld meer te betalen en werden dorpelingen gestimuleerd om mee te doen en te denken. Daarnaast wordt sindsdien een tweejaarlijkse DorpsTOP georganiseerd. De moeizame verhouding die de vereniging lange tijd had met de gemeente (destijds Loppersum), werd omgezet in een positievere, ondersteunende samenwerkingsvorm: de Stichting Dorpsbelangen Loppersum. 

Hoe actief zijn dorpen, qua vrijwilligerswerk?  

Image

Vrijwilligerswerk in dorpen

Ontwikkelingen in vrijwilligerswerk (minimaal 1 uur per maand) en leefbaarheidsinitiatieven, 2014

(Bron: Dorpsleven tussen stad en land – Slotpublicatie Sociale Staat van het Platteland)