Oude school De Holm wordt dorpsontmoetingscentrum Den Andel

Den Andel pl

In de zomer van 2015 sloot De Holm in Den Andel voorgoed zijn deuren: met 9 leerlingen was de basisschool te klein om te overleven. Met het wegvallen van de school, viel ook een belangrijke ontmoetingsplek van het dorp weg. ‘Hier kwamen we elkaar allemaal tegen. De ouders, leerlingen, leerkrachten,’ memoreerde een inwoner in het Dagblad van het Noorden. Twee bezorgde inwoners probeerden dat saamhorigheidsgevoel weer terug te krijgen door de school om te vormen tot een ‘dorpsontmoetingscentrum’. En dat lukte, in 2017.

Het nieuwe ontmoetingscentrum in de oude school bevat onder andere een pop-up-winkel (‘H’Andel’) waar dorpsgenoten hun zelfgemaakte sokken, mutsen, bonbons en hun tweedehands spullen kunnen verkopen, een fitness- en yogaruimte, een ontmoetingstafel en ook worden hier regelmatig ‘dorpsmaaltijden’ geserveerd die – zeker in de coronatijd – gretig aftrek vonden. Op het schoolplein worden plantjes van de naburige Dorpstuin verkocht en op zaterdag wordt er ook brood, koekjes en banket gebakken door bakker Rob in zijn speciale houtoven.

Voordat dit alles uitgevoerd kon worden, moest er heel wat gebeuren. De school werd na de sluiting door de toenmalige gemeente Winsum voor een symbolisch bedrag verhuurd, maar er gingen stemmen op om het pand te verkopen Daarop richtten de initiatiefnemers een stichting op, begonnen een (zeer succesvolle) crowdfundingsactie onder de dorpelingen, zochten sponsoren en schreven diverse fondsen aan. Het uiteindelijke aankoopbedrag werd bovendien door de gemeente verlaagd, zodat het gebouw kon worden aangekocht door de stichting. Op 28 november 2018 werd de koop van de voormalige school officieel. ‘De initiatiefnemers hebben van de Holm een ontmoetingsplek gemaakt waar veel inwoners graag even langslopen om met een kopje thee of koffie even bij te praten’, zei de toenmalige wethouder. ‘Opvallend is dat ook mensen die je bij andere activiteiten nooit ziet, hier aanschuiven. De Holm is daarmee in korte tijd een onmisbare voorziening geworden.’