Buurthuis is huiskamer van Ganzedijk en Hongerige Wolf

Hongerige Wolf in

In het voorjaar van 2021 kregen Hongerige Wolf en Ganzedijk een gezamenlijk, duurzaam buurthuis dat vrijwel geheel energieneutraal is, dankzij zonnepanelen, een goede isolatie en een waterpomp. Het gebouw werd gerealiseerd door Stichting Beheer Buurtvoorziening Ganzedijk, in samenspraak met de vereniging voor dorpsbelangen. Vrijwilligers legden de vloer, verfden alles en bouwden de bar, volgens een woordvoerder en dit zorgde voor veel saamhorigheid in coronatijd. Het nieuwe gebouw zal gebruikt worden voor ‘welzijnswerk, toeristische informatie en een loket voor gemeentelijke diensten’. Het gebouw is de huiskamer van het dorp en is te vinden aan de hoek van de Remmersweg en de Ganzedijk.

Op de achtergrond speelde dat een deel van Ganzedijk platgegooid dreigde te worden. Gezamenlijk werd besloten om die achteruitgang te stoppen, onder andere door het bouwen van een buurthuis waarvoor de gemeente grond beschikbaar stelde. Daarnaast werden ook plannen ontwikkeld voor een minicamping, camperplaatsen en een toeristisch informatiepunt over De Dollard en Werelderfgoed Waddenzee.

Naast de bijdrage van de gemeente Oldambt kwam er ook financiële steun van de Energiecoöperatie Oldambt, het Waddenfonds, het Budget Lokale Innovaties en de Provincie Groningen. In 2018 waren Ganzedijk en Hongerige Wolf onderdeel van een project voor de Prix de Rome.