Ons idee begint een heus initiatief te worden: hoe nu verder?

Als je een kleine maar enthousiaste groep mensen om je heen hebt verzameld met verschillende vaardigheden en ervaringen kun je naar de volgende fase en proberen om van je initiatief een echt werkbaar project te maken. Met een plan en een doel, budget en een planning. Alleen sla je dan één cruciale stap over. Namelijk: kijken in hoeverre je initiatief past in de ideeën die er al bestaan over de toekomst van je dorp of gebied? En hoe verhoud je je tot je buurdorpen, tot de gemeente en de provincie?

Stel dat het buurdorp ook net van plan is om dorpsmoestuin op te richten – en nog wel op land aan jullie kant van hun dorp. Of dat de provincie een meerjarenplan heeft opgesteld waarin toekomstideeën, kaders en regels staan over zelfvoorzienendheid van dorpen en grondbeheer. Kijk dus goed om je heen welke toekomstvisies en -plannen er binnen en buiten je dorp al zijn ontwikkeld.

Bijvoorbeeld in:

Westeremden

Toen enkele inwoners van de gemeente Westeremden in 2018 zich voorstelden hoe mooi het zou zijn om een officiële wandelroute te hebben in het prachtige cultuurhistorische gebied rond hun dorp kwamen ze er al snel achter dat ze niet alleen met de gemeente (Loppersum) te maken zouden krijgen, maar ook met het waterschap Noorderzijlvest, de stichting Landschapsbeheer Groningen en de verschillende eigenaren van landerijen waar de ruim 14 kilometer lange route langs zou lopen.

Samen met deze partijen wist de initiatiefgroep ook de Rabobank, de stichting Stem en Loket Leefbaarheid voor het plan te winnen, zodat de route in het landschap kon worden uitgezet en bewegwijzerd. En dus moest er een informatiebord op het Dorpsplein komen en een download-folder. 

  • 5 tips voor geslaagde dorpsprojecten

  • Werk samen met zoveel mogelijk maar vooral goed passende partijen: van bedrijven en verenigingen tot particulieren en passanten.
  • Probeer te begrijpen welke belangen er allemaal spelen.
  • Zorg ervoor dat iedereen aan het woord komt – ook zij die minder gewend zijn op de voorgrond te treden.
  • Geef genoeg ruimte en tijd om zorgen te formuleren.
  • Timmer een plan niet helemaal dicht: laat genoeg speelruimte voor onderhandeling en aanpassing.