Wie gaat er in onze initiatiefgroep plaatsnemen?

Belangrijk in deze fase is dat je van je ideeën een initiatief probeert te maken. Daarvoor heb je vaak anderen nodig. Medestanders. Mensen die iets kunnen waar jij misschien niet zo goed in bent. Denkers en doeners. Mensen die ideeën hebben, goed kunnen organiseren, contacten hebben, de voortgang scherp in de gaten kunnen houden en ook nog een scherpe begroting kunnen opstellen, bestaan die?

Zorg dus dat je mensen met de juiste achtergronden en capaciteiten om je heen verzameld. Kijk daarbij verder dan je gebruikelijke kringetje. Als je nog iemand mist (zie kader), vraag dan rond bij de vereniging voor dorpsbelangen, bij (sport)verenigingen, schoolbestuurders of ondernemers in je dorp of zij mensen kennen die verstand of ervaring hebben op een terrein waar het huidige groepje minder goed in is. Financiën bijvoorbeeld. Communicatie (met je dorpsgenoten én met instanties). Subsidies. Juridische zaken.

Maak dit groepje ook weer niet té groot. Met tientallen enthousiaste mensen zullen de vergaderingen van een initiatiefgroep lang duren en komen besluiten moeizaam van de grond. Probeer dus een compact groepje om je heen te verzamelen, waarmee het makkelijk overleggen is en waar men elkaar goed aanvult qua vaardigheden, denkwijzes en inzichten.

Het is ook lang niet altijd nodig dat de mensen die de oorspronkelijke ideeën verzonnen, de leidende rol moeten hebben in deze initiatiefgroep. Soms zijn anderen beter in het organiseren en het communiceren, en kunnen de ideeënmensen een stapje opzij doen om advies te blijven geven.

Belangrijk is vooral dat er binnen de initiatiefgroep enkele mensen zijn die zich verantwoordelijk voelen, hun schouders eronder willen zetten, en daarvoor ook tijd en energie hebben. Goede bedoelingen en goede ideeën brengen je een heel eind, maar doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid en communicatieve vaardigheden zijn bij dit soort projecten net zo belangrijk.

Bijvoorbeeld in:

Wedde Veelerveen Vriescheloo

Zo werd de zorgstichting Wedde dat ’t lukt opgericht om inwoners van Wedde, Veelerveen en Vriescheloo zolang mogelijk zorg te laten krijgen en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Initiatiefnemer was de plaatselijke huisarts die tijdens een nascholing in 2012 kennismaakte met diverse vormen van bottom-up-projecten in de zorg. De arts ging in gesprek met sleutelfiguren in het dorp en ontwikkelde samen met hen een plan waarin dorpsbewoners elkaar zoveel mogelijk helpen wanneer zij zorg- of welzijnsvragen hebben. Een netwerk van honderden vrijwilligers helpt sinds begin 2015 dorpsbewoners die zorg nodig hebben. Omdat een professionele dorpsondersteuner de vrijwilligersorganisatie regelt, kon huisarts Hans Berg zich langzaam terugtrekken om met een gerust hart in 2020 met pensioen te gaan: zijn initiatief was in veilige handen. 

Hoe identificeer je de rollen in je initiatiefgroep?

  • Wie zijn de doeners, wie zijn de denkers?
  • Wie zijn de critici (ja, die zijn altijd nodig!)?
  • Wie zetten de boel op scherp?
  • Wie houden de boel bij elkaar?