Welke partijen gaan een rol spelen als ons initiatief werkelijkheid wordt?

Denk in dit stadium goed na over wie er allemaal bij je initiatief betrokken zullen worden – nu en in de toekomst. Wie komen er allemaal op je pad: binnen en buiten je directe omgeving? Als je een ideetje voor een dorpsmoestuin wilt ontwikkelen tot een volwaardig initiatief zul je niet alleen te maken krijgen met de eigenaar van de grond – bijvoorbeeld een akkerbouwer wiens land grenst aan je dorp – maar ook met de buren van dat stukje grond wiens uitzicht drastisch zal veranderen, als je initiatief doorgang vindt. En misschien met de vereniging Dorpsbelangen, die je misschien kan helpen om het idee te vervolmaken en in het dorp te ‘verkopen’. En zeer waarschijnlijk met de gemeente, die met het bestemmingsplan in de hand zal kijken of zo’n dorpsmoestuin er op die plek wel mag komen.

Als je nu al nadenkt over deze mogelijk betrokken personen en instanties, zul je teleurstellingen voorkomen. En als je het goed aanpakt zul je ook op minder weerstand stuiten als je idee eenmaal een initiatief, een plan of zelfs een project wordt.

Bijvoorbeeld in:

Aduard

ZorgSaam Aduard ontstond nadat een vrijwilliger van ZorgSaam Oldehove een presentatie gaf in de Buurthuiskamer van Aduard en vertelde hoe zo’n zorgservice eruit kan zien. Is dit nou niet iets voor Aduard, was meteen de vraag waar luidkeels ‘ja’ op werd geantwoord. Vrijwilligers van de Buurthuiskamer gingen aan de slag en vonden al snel steun bij een hele reeks organisaties: Dorpsbelangen, Aduard Helpt, GKV Ontmoetingskerk, Protestantse Gemeente Aduard en Platform Kerken Westerkwartier. Een unieke samenwerking kwam van de grond die resulteerde in de werkgroep ZorgSaam Aduard.

Het project begon heel laagdrempelig. Iemand van Dorpsbelangen bleek een Nokia met oplader over te hebben en Aduard Helpt wilde het beltegoed wel betalen. Een dorpsbedrijf deed de opmaak van de flyers, die vervolgens huis aan huis werden bezorgd. Via Menzis werd een laptop geregeld. Stukje bij beetje kwam ZorgSaam Aduard tot leven.

Op de flyer konden dorpelingen aangeven of ze bereid waren te helpen of dat ze zelf een hulpvraag hadden – van vervoer tot klusjes. De vrijwilligers kregen een korte instructie en de ingevulde flyers werden in een systeem gezet, zodat de zorgorganisatie precies in kaart heeft welke hulpvragen er zijn en welke hulp geboden kan worden. Aan de hand van deze informatie werd een rooster gemaakt en kon ZorgSaam Aduard van start.

Medestanders en mogelijke tegenstanders: zes vragen

  • Kun je het idee alleen uitwerken of heb je anderen nodig?
  • Wie zouden dit nog meer willen? Wie zouden dit ondersteunen?
  • Tot hoever reikt je idee? Hoe groot is je ambitie?
  • Wie krijgen allemaal te maken met je project als het doorgang vindt?
  • Wie zijn de groepen in je straat/wijk/dorp/gebied waar je in ieder geval mee te maken zult krijgen? (Denk aan dorps- en buurtverenigingen, bewoners, ondernemers, stichtingen, kerken, gemeente en andere instanties.)
  • Wie zijn de vertegenwoordigers van deze groepen?
  • Wat zou het voordeel voor hun kunnen zijn? Waar ligt hun belang?