ZorgSaam Aduard laat inwoners langer zelfstandig wonen

Aduard plaatsnaambord uit

ZorgSaam Aduard is een project waarbij inwoners van Aduard, jong en oud, elkaar gaan bijstaan. Doel is dat dorpsbewoners prettiger en langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het project ontstond nadat een vrijwilliger van ZorgSaam Oldehove een presentatie gaf in de Buurthuiskamer van Aduard en vertelde wat het belang is van zo’n zorgservice en hoe de organisatie geregeld wordt. Is dit nou niet iets voor Aduard, was meteen de vraag waar luidkeels ‘ja’ op werd geantwoord. Vrijwilligers van de Buurthuiskamer gingen aan de slag en vonden al snel steun bij een reeks buurt- en gebiedsorganisaties: Dorpsbelangen, Aduard Helpt, GKV Ontmoetingskerk, Protestantse Gemeente Aduard en Platform Kerken Westerkwartier. Een unieke samenwerking kwam van de grond die resulteerde in de werkgroep ZorgSaam Aduard.

ZorgSaam Aduard  begon laagdrempelig, steunend op het enthousiasme van dorpsbewoners en organisaties. Iemand van Dorpsbelangen bleek een Nokia met oplader over te hebben waarvan Aduard Helpt het beltegoed wel wilde betalen. Een dorpsbedrijf deed de opmaak van de flyers, die vervolgens huis aan huis werden bezorgd. Menzis had nog een laptop over. Stukje bij beetje kwam ZorgSaam Aduard tot leven. ‘Je kunt zoveel voor een ander doen, als je elkaar maar weet te vinden.’

Op de flyer konden dorpelingen aangeven of ze zin hadden te helpen of dat ze zelf een hulpvraag hadden – van vervoer tot klusjes in huis en tuin. Een woordvoerder: ‘Die hulpvraag kan variëren van; ik zoek iemand die mij helpt in de tuin, of bij het boodschappen doen, tot hulp bij belastingaangiftes of het installeren van een virusscanner op een computer of een lamp ophangen.’ De vrijwilligers kregen een korte instructie en de ingevulde flyers werden gesystematiseerd, zodat de zorgorganisatie sindsdien precies in kaart heeft welke hulpvragen er zijn en welke hulp geboden kan worden. Aan de hand van deze informatie werd een rooster gemaakt en kon ZorgSaam Aduard van start.