Hebben we iemand van buiten nodig?

Vaak is het goed om in deze fase iemand van buitenaf te betrekken bij het verwoorden of verbeelden van je ideeën. Het beste zou het zijn als dit iemand is die geen belangen heeft bij je initiatief, misschien zelfs helemaal niet in je dorp of gebied woont, en daardoor grotendeels neutraal is. Zulke buitenstaanders stellen meestal andere vragen dan de mensen om je heen, nemen je idee serieus en gaan er niet bij voorbaat van uit dat iets lukt of mislukt.

Soms kun je hier zelfs professionals of professionele organisaties voor gebruiken. Als je bijvoorbeeld graag samen met dorpsbewoners iets met duurzame energie wil doen, dan heeft de Groninger Energiekoepel (GrEK), het Servicepunt van Lokaal Energie Voorwaarts (LEV) en het landelijke Buurkracht allerlei hulpmiddelen om de geesten te scherpen en ideeën vormen te geven, zoals de Factsheet Starten met een project. Ook de dorpencoördinator of gebiedsregisseur kan hier een rol in spelen.

Er zijn meer van dit soort methodes die je heel doelgericht door de ideeënfase heen helpen en je tegelijkertijd bijstaan om zo goed mogelijk te formuleren wát je nou precies wilt, als dorpsbewoner en hoe je je idee het beste kunt verwoorden.

Bijvoorbeeld in:

Niehove

Zo werd in Niehove (Westerkwartier) in 2016 namens Dorpsbelangen een informatieavond gehouden door Groninger Dorpen over duurzaamheid en energie. Op die avond werd ook de methode van Buurkracht besproken en naar aanleiding daarvan werd ondersteuning gezocht bij deze landelijke organisatie. Uiteindelijk werd het initiatief omgezet in een heus project, Zon4ons, met steun van vijf vrijwilligers uit het dorp. Gemikt werd op zo’n vijftig leden die deel uit zouden maken van deze energiecoöperatie, maar het werden er meer dan honderdtwintig die met elkaar een kleine 1600 panelen aanschaften, verspreid over zeven landbouwschuren in Ezinge, Houwerwijl, Oldehove, Niehove, Den Ham en Fransum. Een bestuurslid: ‘Financieel ziet het er heel goed uit. Het lijkt erop dat we de investeringen binnen 4 jaar terugverdienen. Vaak duurt dat 7 jaar.’ 

Dorpen- of gebiedscoördinator: schakel tussen dorp en gemeente

Een aantal Groningse gemeentes heeft een dorpencoördinator aangesteld: een medewerker die zich op een of meer dorpen richt en het gemeentelijk apparaat rechtstreeks verbindt met de inwoners. Daardoor hoeven dorpsbewoners niet allerlei loketten langs, maar kunnen ze voor initiatieven eerst bij de coördinator terecht. Een dorpencoördinator moet daarvoor goede ingangen hebben in de dorpen, als in het gemeentelijk apparaat en moet initiatieven kunnen nemen voor vergaderingen en meetings.

Normaliter worden wat grotere initiatieven naar de gebiedsregisseur gesluisd. Die hebben verschillende dorpen of stadswijken onder hun hoede, weten wat er speelt, en zijn in principe het eerste aanspreekpunt voor dorpsbewoners en hun initiatieven.

De belangrijkste taken van de dorpencoördinator zijn:

  • verantwoordelijkheid voor de coördinatie tussen college/gemeenteraad en dorpsbelangbesturen;
  • organiseren en bijwonen van bestuurlijk overleg tussen college en de dorpsbelang-besturen en zorgen voor de afhandeling. Daarnaast de organisatie van een jaarlijks plenair overleg tussen college en dorpsbelangbesturen;
  • het betrekken van de dorpsbelangbesturen bij gemeentelijke plannen;
  • overleg en terugkoppeling met portefeuillehouders, leidinggevenden, overige collega's en dorpsbelangbesturen;
  • maken van beleidsvoorstellen, gericht op de optimalisering van de communicatie tussen dorpsbelangen en gemeentebestuur;
  • afhandeling van de jaarlijkse financiële vergoeding aan dorpsbelangbesturen;
  • aanspreekpunt voor de besturen van Dorpsbelangen.