Energiecoöperatie Zon4ons Niehove bedekt boerenschuren met zonnepanelen

Niehove plaatsnaambord

In Niehove in het Westerkwartier werd in 2016 namens Dorpsbelangen een informatieavond gehouden door Groninger Dorpen over duurzaamheid en energie. Op die avond werd onder andere de methode van Buurkracht besproken en naar aanleiding daarvan werd ondersteuning gezocht bij deze landelijke organisatie. Uiteindelijk werd het initiatief omgezet in een heus project, Zon4ons, met steun van vijf vrijwilligers uit het dorp. Gemikt werd op zo’n vijftig leden die deel uit zouden maken van deze energiecoöperatie, maar het werden er meer dan honderdtwintig die met elkaar een kleine 1600 panelen aanschaften, verspreid over zeven landbouwschuren in Ezinge, Houwerwijl, Oldehove, Niehove, Den Ham en Fransum.

Een bestuurslid: ‘Financieel ziet het er heel goed uit. Het lijkt erop dat we de investeringen binnen 4 jaar terugverdienen. Vaak duurt dat 7 jaar.’     

Zon4Ons is een coöperatie U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid) die als doel heeft om ‘op rendabele wijze zonne-energie op te wekken zodat zowel leden als het milieu er voordeel van hebben’. Inmiddels zijn er meer dan 130 leden die gezamenlijk 1581 panelen bezitten verdeeld over acht daken van boerenschuren.