Welke van deze ideeën is de beste?

Is elk idee bruikbaar? In dit stadium wel. In feite bestaan er in deze fase geen slechte ideeën. Je moet jezelf en anderen in het begin zeker niet bij voorbaat uitsluiten of afremmen. In deze fase zijn namelijk alle ideeën welkom. Het beoordelen van de ideeën kan in een latere fase plaatsvinden. Gaandeweg het proces kan het idee verder aangescherpt of aangepast worden. Ideeën verzamelen is dus belangrijk in dit stadium. En daarna ga je selecteren. Maar hoe doe je dat?

Er zijn wel degelijk criteria voor goede ideeën, maar die criteria hoef je niet altijd van tevoren op te leggen. Ze kunnen er ook achteraf op worden toegepast. Welke criteria dit zijn? Het gezamenlijk belang bijvoorbeeld: hoe meer mensen van zo’n project kunnen profiteren, hoe sterker de kans dat het idee wordt gesteund. Of de schaalbaarheid ervan: is het een initiatief dat ook nog zin heeft als het een stuk minder ambitieus of juist groter wordt uitgevoerd? Maar nogmaals: pas op dat deze criteria het brainstormen en ideeën verzamelen niet voorshands in de weg gaan lopen.

Bijvoorbeeld in:

Zijldijk

Zo vroeg de Vereniging Dorpsbelangen van Zijldijk aan een inwoner van het dorp een plan te bedenken voor de opwekking van duurzame energie in of rond het dorp. Studenten van de Hanzehogeschool hielpen hem daarbij. Samen kwamen ze op het idee van een biovergister, waarvan het plan dankzij diverse subsidies kon worden uitgewerkt en doorgerekend. Helaas voor de initiatiefnemers ging het plan uiteindelijk toch niet door: de biovergister zou niet in het landschap passen, zo bleek.

Gelukkig was er ook een Plan B: de energiecoöperatie Zonnedorpen voor de dorpen ‘t Zandt, Zijldijk, Zeedijk, Leermens, Garsthuizen en Godlinze. En dat vond wel doorgang. Met aanvankelijk vijftig leden (inmiddels meer dan 120) werd een lokaal zonnepark gebouwd met 1500 panelen op een paardenweide in ’t Zandt, omringd met riethagen. De panelen wekken jaarlijks zo’n 400 duizend kilowattuur op, goed voor 10 procent van het stroomgebruik in de dorpen.

Criteria voor het beoordelen van ideeën

  • Verbetering: Is het een initiatief dat je straat, dorp of gebied kan verbeteren?
  • Gezamenlijkheid: Is het een initiatief dat ook van belang is voor anderen in je straat, dorp of gebied?
  • Inpasbaar: Is het een initiatief dat goed bij je dorp, je gebied en de inwoners past?
  • Realiseerbaarheid: Is het een initiatief dat gerealiseerd kan worden? (En heb je al een idee hoe?)
  • Schaalbaarheid: is het plan ook kleiner of groter te maken?
  • Historie: is het een nieuw project of borduurt het verder op eerdere dorpsplannen en -projecten?