Kan of wil Dorpsbelangen deze rol vervullen?

Gemeentes kunnen met elk verzoek bij je komen, maar het is niet altijd gezegd dat je daar ook op in moet gaan. Als je als bestuur of als vereniging beslist om niet mee te werken aan de aanleg van een rondweg door waardevol natuurgebied, dan is dat aan jullie. De belangrijkste richtlijn daarbij is natuurlijk je eigen doelstelling en de dorpsvisie. Uitgaande van die richtlijnen kun je een bestuursvergadering beleggen en bij grote belangen een ledenvergadering.

Bijvoorbeeld in:

Zandeweer, Doodstil en Eppenhuizen

De buurdorpen Zandeweer, Doodstil en Eppenhuizen hadden lange tijd geen belangenvereniging voor hun dorpen. Omdat ook in deze drie dorpen onder Uithuizen bevingen, schade-herstel en versterkingen aan de orde van de dag waren, vroeg de gemeente om een aanspreekpunt in de dorpen – een vereniging die de dorpsbevolking representeerde en waarmee overlegd kon worden. Want zonder belangenorganisatie is het lastig onderhandelen en worden kansen gemist, wist men.     

Een Zandeweerder besloot de uitdaging aan te nemen, samen met de beheerster van het dorpshuis. Ze gingen op bezoek bij alle bestaande verenigingen van de drie dorpen met de vraag of ze achter een gezamenlijke belangenorganisatie konden staan. Daarna kon de volgende stap gezet worden: het formuleren van een dorpsvisie waarmee de dorpelingen hun ideeën over de toekomst van het dorp uiteenzetten. In juli 2018 was het zover en werd deze dorpsvisie gepresenteerd in dorpshuis het Klokhoes. De drie dorpen konden weer naar de toekomst kijken – maar nu gezamenlijk – en gemeentes en andere instanties hadden een aanspreekpunt.

Voorbeeld van een overeenkomst tussen Dorpsbelangen en de gemeente: de Werkwijzer

Als de gemeente vaker samenwerkt met Dorpsbelangen is het soms goed om de onderlinge afspraken en de werkwijze in een overeenkomst vast te leggen, zodat eenieder weet waar hij aan toe is en ook bij personele wisselingen iets op papier staat waar de nieuwe functionarissen zich over kunnen buigen.     

Een goed voorbeeld van zo’n document is de Werkwijzer van de Friese gemeente Tytjerkstradeel. Deze werkovereenkomst gaat over de wederzijdse betrokkenheid bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van beleid, de inspraak en de communicatie tussen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente en de verenigingen voor dorpsbelangen in de gemeente.