Welke rol ziet de gemeente voor Dorpsbelangen?

De belangrijkste vraag bij gemeentelijke toenadering is welke rol de gemeente voor Dorpsbelangen voor zich ziet. Hoef je alleen informatie door te geven via de gebruikelijke kanalen of wordt er meer van je verwacht – bijvoorbeeld dat je een werkgroep samenstelt die de zorgen en ideeën van bewoners verzamelt over een gevaarlijke weg door het dorp.

Zoek dus eerst uit welke rol je dient te spelen en wees daar precies en zo concreet mogelijk in. Als je een adviserende rol krijgt toebedeeld, wat doet de gemeente dan precies met dat advies? Is het bindend of mag de gemeente jouw advies ook naast zich neerleggen?

Maak ook duidelijk wat jij van de gemeente verwacht. Wie de communicatie doet en hoe dat gebeurt. Of er een financiële vergoeding tegenover het werk staat dat je verricht? En onder welke voorwaarden het allemaal gebeurt.

Probeer ook te begrijpen wat het doel is van deze samenwerking. Je wilt niet in een situatie komen te staan waarbij je de onmin en woede van je dorpsgenoten op de hals haalt omdat de gemeente een lastig dossier op je bord heeft geschoven.

Bijvoorbeeld in:

Noordhorn

Een voorbeeld van zo’n samenwerkingsproject tussen gemeente en Dorpsbelangen was het ‘manifest toekomstbestendige dorpen’ in het Westerkwartier in 2018. Het project werd geïnitieerd door de raad van Zuidhorn, vlak voor de gemeentelijke herindeling, en werd ondersteund door de Vereniging Groninger Dorpen. De regie was in handen van de plaatselijke dorpsbelangenverenigingen. Zo werd het manifest van Noordhorn opgesteld door Dorpsbelangen die met enkele leden een aantal avonden bijeen kwam om een aantal thema’s voor te bereiden. Deze waren van belang voor de gezamenlijk bijeenkomst waarbij alle inwoners werd gevraagd input te leveren voor de dorpsvisie. De huidige dorpssituatie werd daarbij geanalyseerd, de kwetsbaarheden van het dorp benoemd, bijvoorbeeld op het gebied van cultuurhistorisch en natuurlijk erfgoed. Het manifest werd gepresenteerd op een dorpsavond, gepubliceerd op internet en diende sindsdien als leidraad voor de toekomst van Noordhorn.

Rollen die Dorpsbelangen kan spelen bij een gemeentelijk project

Doorgeefluik. Soms hoef je van de gemeente alleen informatie te verschaffen aan je dorpsgenoten via de kanalen die je beheert: het dorpskrantje, de website, de facebookpagina, het twitteraccount.

Faciliteiten. Bij sommige projecten worden vooral de faciliteiten aangesproken die Dorpsbelangen heeft. Dan wordt er bijvoorbeeld een dorpsvergadering gepland in het dorpshuis waarin de gemeente de ins en outs van een nieuw project komt uitleggen. Soms wordt er meer verlangd en wordt bijvoorbeeld ook het vrijwilligersnetwerk rond Dorpsbelangen aangesproken om een vervuild bosje op te ruimen.

Advies. Vaak wil een gemeente advies bij nieuwe projecten, zeker als daar grote belangen mee gemoeid zijn of controverses uit kunnen ontstaan. De herinrichting van het dorpscentrum, een rondweg, een nieuwe woonwijk, een nieuw industrieterreintje: zonder inspraak van het dorp wordt dat een lastig dossier. Gemeentes vragen dus vaak om advies hoe ze zoiets moeten aanpakken en dan komen ze bij Dorpsbelangen uit.

Netwerk. Om een gemeentelijk project voor elkaar te krijgen moet vaak het netwerk binnen het dorp worden aangesproken. Gemeentes weten niet altijd wie in een dorp het aanspreekpunt is op het gebied van stinzentuinen, monumentenrestauratie, dorps- of kerkgeschiedenis. Dorpsbelangen weet dat vaak wel of weet hoe je dit uit kunt vinden.