Vrijwilligers maken tweejaarlijkse cultureel evenement Monumentaal Usquert mogelijk

Usquert plaatsnaambord in

Het zijn slechts twee dagen in september, en ze zijn ook nog eens om de twee jaar, maar tijdens Monumentaal Usquert kun je als bezoeker bijna tachtig culturele activiteiten volgen op meer dan dertig locaties. Van een verhalenverteller in een villa aan de Wadwerderweg tot een dweilorkest dat door het centrum van Usquert zwiert. Het grote culturele evenement wordt georganiseerd door de Vereniging Dorpsbelangen Usquert en trekt om de twee jaar duizenden bezoekers die van heinde en verre komen.

Het is een professioneel georganiseerd evenement dat ondersteund wordt door tal van instellingen, bedrijven en overheden. Daarvoor wordt niet alleen het festival georganiseerd, met hulp van tal van vrijwilligers, maar wordt ook een uitgebreide website gemaakt, een kleurenboekje en wordt een historische bus gecharterd die rondritjes langs en door het dorp maakte.

Het idee achter Monumentaal Usquert is de prachtige panden en andere locaties in het centrum van het wierdendorp voor publiek open te stellen en te bevolken met muziek, schilder- en textielkunst, gedichten, theater en andere vormen van kunst tijdens de Open Monumentendagen. Het is een breed muzikaal en cultureel evenement waarin de programma’s in de Petrus en Pauluskerk centraal staan. De 2020-editie van Monumentaal Usquert ging vanwege de coronaperikelen niet door, maar wordt voorlopig verschoven naar 2021. Of dit inderdaad doorgaat, is de vraag.