Sauwerd behoudt dorpswinkel dankzij vrijwilligers

Sauwerd plaatsnaambord

De eigenaar van de buurtsuper in Sauwerd hield het in 2016 voor gezien en daardoor kwamen ouderen en inwoners die slecht ter been waren in het nauw. De inwoners van Sauwerd staken daarop de koppen bij elkaar en startten een campagne om de winkel te behouden, beginnend met een handtekeningenactie. Samen met de vereniging Dorpsbelangen speurden ze naar een oplossing. Als proef werd daarom in de zomer van 2016 de kruidenierswinkel voor de eerste keer geopend, met steun van vrijwilligers. Leveranciers en streekproducenten voorzagen de winkel van goederen.

De proef slaagde en al snel kwam het idee op om hier iets permanents van te maken. Er werd een coöperatie opgericht waarvan dorps- en streekgenoten lid konden worden voor een symbolisch bedrag van 20 euro per jaar. Ruim zeventig procent van de dorpelingen in Sauwerd werd ook daadwerkelijk lid van de dorpencoöperatie Reitdiepdal U.A., waarvan ook inwoners van Adorp en Wetsinge lid konden worden. De winkel werd daarmee niet alleen een uitkomst voor de dorpen, maar ook eigendom van de dorpelingen. ‘Dan heb je een instrument om mogelijke partijen te overtuigen dat er draagvlak is voor de winkel. Dat praat gelijk een stuk eenvoudiger met de gemeente,’ zei een van de initiatiefnemers.

In het voorjaar van 2017 werd de winkel door de vrijwilligers verbouwd en kwam er een kleine broodboetiek in de oude personeelsruimte en werden zo'n vijftig vrijwilligers ingewerkt. ‘We willen meer zijn dan een supermarkt,’ zei de voorzitter van de dorpscoöperatie. ‘Een groot deel van de winkel is gereserveerd voor een koffietafel, waar ook elke dag een gastvrouw of -heer aanwezig is om koffie te schenken en een praatje te maken.’

Om die dorpsfunctie te benadrukken werd de winkel uitgerust met een sfeerwand waarop de actuele gebeurtenissen uit het dorp en de streek aandacht kregen. Er staat ook een ruilboekenkast en er is een PostNL-punt.

Eind augustus 2017 werd de winkel feestelijk heropend door de Commissaris der Koning. Sindsdien is de winkel weer een spil in het dorp. Een woordvoerder: ‘De Aldi een dorp verderop is goedkoper, dus mensen die bij ons kopen,  kopen echt in het belang van het dorp. Daarnaast zijn er inwoners die zich graag met voedsel bezighouden en belang hechten aan lokale leveranciers, dus daar werken we aan. Dan zie je dat mensen daarvoor ook naar de winkel komen.’