Groene Dorpsploats biedt culturele buitenrecreatie in Lutjegast

geen afbeelding

‘Welkom op de Groene Dorpsploats’ roept een houten bord, vlak buiten het dorp Lutjegast. Deze plek werd in 2020 dankzij de vereniging Dorpsbelangen, met behulp van een provinciale prijs omgebouwd tot een cultuur-, recreatie- en educatieplaats. ‘Hier kan de plaatselijke muziekvereniging een concert geven of kan een toneelgezelschap optreden,’ legt een woordvoerder van Dorpsbelangen uit.

De plek waar de Groene Dorpsploats is ingericht, staat in een natuurgebied tussen het Rikkerdapad en het Abel Tasmanpad waar al een kunstwerk stond, De Baak. Om er een Groene Dorpsploats van te maken werd er samengewerkt met Staatsbosbeheer en de Dotterbloem – een stichting voor natuur- en landschapsbeheer in het zuidelijk Westerkwartier. Er werden tribunes gebouwd en tevens werd het strandje opgeknapt, met behulp van een lokale loonwerker. De bestaande poel werd opgeknapt en er kwam een belevingspad met wilgentunnel en een boerenploats met eetbare bosvruchten. Ook werd de afwatering verbeterd omdat het in de herfst vaak te nat was in dit gebied. 

De nieuwe dorpsplek is een prachtige plek voor wandelaars, concludeert Dorpsbelangen. Door het creëren van twee 'dorpspleinen', verbonden door een natuurspeelplaats, creëert men een link tussen het dorp en het kunstwerk De Baak. Onlangs werden er 3 bijenkasten met elk 15.000 zwarte bijen geplaatst door een plaatselijke imker, en bij-vriendelijke beplantingen geplant: een mooie aanvulling voor de biodiversiteit. ‘De dorpsploats is er voor iedereen – ook voor mensen die niet in Lutjegast wonen.’