Energiecoöperatie Loppersum LOPEC wil leefomgeving verbeteren

Loppersum plaatsnaambord uit

De Lopster Energie Coöperatie – in het voorjaar van 2016 opgericht – ging aanvankelijk uit van het idee om de zonnepanelen, die dankzij de bevingsschadecompensatie op daken mochten worden geplaatst, niet her en der het dorp te laten ontsieren, maar op een groot gezamenlijk ‘zonnedak’ te plaatsen aan de rand van het dorp. Uit deze eerste ideeën, ondersteund door de Groninger Energiekoepel (GrEK) is sindsdien energiecoöperatie LOPEC gegroeid met een grote verscheidenheid aan energieprojecten en ideeën. De coöperatie heeft grote ambities en wil dat Loppersum uiteindelijk een energieneutraal dorp wordt.

De initiatiefnemers en leden zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe grote daken voor zonnepanelen. Verder is er, samen met de Hanzehogeschool, onderzoek gedaan naar de behoefte aan een elektrische deelauto. Ook brainstormen ze in samenwerking met gemeente en energie-bedrijven over de aanleg van een warmtenet, en faciliteren ze voorlichtingen over aardgasvrij wonen. Daarnaast proberen ze vooral kennis over energiewinning en -besparing in de omgeving van Loppersum te delen.

Ook werd een brainstorm georganiseerd over warmtenet en werd samengewerkt met een lokale bijenwerkgroep, die de leefomgeving wil verbeteren door op natuurlijke wijze gewasgroei te stimuleren. Die bijdrage was mogelijk door de samenwerking met energiebedrijf VanOns. Voor elke klant krijgt een dorp een bijdrage per jaar, te besteden aan duurzame initiatieven. Ondertussen deelt LOPEC haar kennis ook in de omgeving, zoals met Eenum en Wirdum.