Gemeentes werken vaak samen met Dorpsbelangen om dorpsprojecten gerealiseerd te krijgen. Soms gaat het om doorlopende projecten, zoals het onderhoud van het dorpshuis of het overleg tussen dorps- en gebiedscoördinator en het dorp. Soms zijn dat concrete, nieuwe projecten waarvan ze willen dat dorpsbelangen er een bepaalde rol in gaat spelen: er moet een nieuwe rondweg komen, de bibliotheek gaat waarschijnlijk sluiten vanwege geldgebrek, er komt geld vrij voor dorpsprojecten. Hoe ga je daarmee om?
Laat je in ieder geval uitgebreid over zo’n nieuw project informeren door de dorps- of gebiedscoördinator en later ook met de betreffende ambtenaren en wethouders. Het is in deze fase vooral van belang om te weten wat de gemeente precies van plan is, wanneer het project gepland staat en wat er van Dorpsbelangen wordt verwacht (zie de volgende vraag).
Je moet dus als Dorpsbelangen weten hoe de processen binnen de gemeente gaan, waar de verantwoordelijkheid ligt voor zulke projecten en hoe de verhouding is tussen de gemeente, het dorp en Dorpsbelangen. De dorps- en gebiedscoördinator speelt daarin een belangrijke rol. Vraag naar het hoe en waarom, verzamel zoveel mogelijk informatie en vraag als er onduidelijkheden zijn.