Heeft de provincie plannen of visies rond dit thema?

Bij sommige initiatieven reiken de tentakels verder dan de dorpsgrenzen – en zelfs verder dan die van de gemeente. Ook regionale, provinciale en soms zelfs landelijke organisaties kunnen belang hebben bij je initiatief – op welke manier dan ook. Hoe doe je dat?

Bekijk vooral de plannen, visies en jaarverslagen van dit soort organisaties en kijk welke samenwerkingsmogelijkheden er zijn. Probeer dan – via de dorpencoördinator – in gesprek te gaan met ambtenaren en/of bestuurders van de provincie, het waterschap, Landschapsbeheer of andere instanties. Identificeer de belangrijkste medestanders voor dit initiatief, informeer ze en nodig ze uit voor een gesprek.

Probeer iedereen om de tafel te krijgen om in gesprek te gaan. Natuurlijk is het fijn als je voordien al met mogelijke partners hebt gesproken, maar uiteindelijk zul je het gesprek met elkaar aan moeten gaan. Ergens in het proces zul je met z’n allen rond de tafel moeten zitten. Bereid je goed voor, presenteer je plan en wees zo concreet mogelijk. Wat is het doel en de doelgroep, om wat voor bedragen gaat het, wat is het tijdspad en – het allerbelangrijkste – wat verwacht je van de personen die hier om de tafel zitten? Hoeven ze alleen te reageren op wat je zegt, of moeten ze ook eigen inbreng hebben? Probeer zo feitelijk en efficiënt mogelijk te zijn. Heb je de juiste personen bij elkaar, gebruik die mogelijkheid dan ook en blijf niet hangen in vage voornemens.

Bijvoorbeeld in:

Boven Pekela

Zo stelde de provincie Groningen in 2021 4 miljoen euro ter beschikking voor duurzame-warmteprojecten in Groningse dorpen waarmee ze – gedeeltelijk – van het gas af konden komen. Het doel van deze subsidie ‘Warmte Transitie Projecten Groningen’ was vooral om de ontwikkelingen op dit gebied te versnellen. Daarvoor werd het Warmte Transitie Centrum Groningen (WTCG) opgericht, dat de deelnemende Groningse gemeenten adviseert en ondersteunt met hun warmteplannen en projecten in de dorpen. Gemeenten delen hun kennis en ervaringen in het centrum. Projecten die worden gefinancierd met de subsidie worden gevolgd en ondersteund door het WTCG. 

5 tips voor geslaagde dorpsinitiatieven

  • Werk samen met zoveel mogelijk geïnteresseerde en verantwoordelijke partijen: van bedrijven en verenigingen tot particulieren en passanten.
  • Probeer te begrijpen welke belangen er allemaal spelen.
  • Zorg ervoor dat iedereen aan het woord komt – ook zij die minder gewend zijn op de voorgrond te treden.
  • Geef genoeg ruimte en tijd om zorgen te formuleren.
  • Timmer een plan niet helemaal dicht: laat genoeg speelruimte voor onderhandeling en aanpassing.