Voedselpark Slochteren: leren samenwerken met de natuur

Slochteren in plaatsnaambord

Aan de rand van Slochteren ligt sinds enige jaren het Voedselpark Slochteren waar bezoekers en bewoners niet alleen van de natuur kunnen genieten, maar ook samen kunnen eten, oogsten en leren, bijvoorbeeld door het volgen van workshops. De stichting werd opgericht in 2019 door enkele bewoners van het dorp, na een diepgaande voorbereiding. Het 1 hectare grote Voedselpark aan de Stichtingslaan – met moestuin en voedselbos – werd sinds 2019 ingericht en daarna in gebruik genomen. Doel: "een mooi, collectief, educatief voedselpark dat leefbaarheid, groen en gezondheid brengt voor én door inwoners".

Een van de belangrijkste doelstellingen hierbij is de kennis van schoolkinderen vergroten over het verantwoord telen en omgaan met de natuur. Verder is van belang dat gezonde, verantwoorde voeding dichtbij huis wordt verbouwd, en de saamhorigheid van het dorp vergroot.     

Het Voedselpark Slochteren won in 2020 de Kern Met Pit-prijs in de regio Groningen. In de landelijke wedstrijd gaan lokale initiatieven met elkaar de strijd aan om hun idee binnen een jaar te realiseren. De initiatiefnemers deden ook mee aan het innovatiefestival van Midden-Groningen. De stichting heeft ook een werkervaringsplek gerealiseerd, onder andere voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.